Noen av våre vingårder

FRANKRIKE, Burgund

Domaine Thomas Gèrard & Filles er som navnet antyder en familieeid vingård. Gården ligger i St. Aubin, og familien har laget vin der siden 1940-tallet. Overhodet på gården overlater nå mer og mer av ansvaret til de to døtrene Anne-Sophie og Isabelle. De har en god del av sine 12 hektar vinmarker i St. Aubin, men har også parseller i de foreløpig litt mer berømte appelasjonene Mersault, Puligny-Montachet og Chassagne-Montrachet.

Stilen på vinene deres, som alle er hvite, er presis med frisk aroma av gule frukter og velbalansert bruk av eik.

 

Domaine des Terres de Velle ligger i det tradisjonelle franske mosaiske vinlandskapet Burgund. Der har  at det unge ekteparet Sophie og Fabrice Laronze startet sin drøm for 10 år siden. De har nå 3 barn og en enestående vingård i Cote de Beaune. På sine 6 hektar produser de 35 tusen flaske fordelt på 14 forskjellige viner.

Halvparten er rødvin fra  tradisjonelle  Pinot Noir druer,  og  de har også flere gode hvite Chardonnay viner.

Nytt av året er at de lanserer et lite antall Corton-Charlemagne  Grand Cru 2019, som vi prøver å få kjøpt noen kasser av.

 

Domaine Jessiaume ligger i Côte de Beaune i hjertet av Burgund. Skotten Sir David Murray eide vingården fram til i  år 2020, da Dr. Jean-François Le Bigot kjøpte gården på 22 dekar.  Vinmarker som ligger i Santeney, Pommard, Volnay and Auxey-Duresses.

Den nye eieren setter kvalitet i høysete, og har investert tungt i oppgradering av eiendom og utstyr. I tillegg har han konvertere til organisk vindyrking, og bruker skånsomme metoder for å oppnå et høyt kvalitetsnivå. Til å hjelpe seg med å nå disse målene har han med seg et engasjert og kompetent team.

Under ser vi vinmaker og leder William Waterkeyn og vår kontakt Stephanie.

Domaine Jessiaume

 

Domaine Gachot-Monot ligger mellom Beaunne og Nuit-Saint-George, og her har samme familie dyrket vindruer og laget vin i de siste fem generasjonene.  Damien Gachot driver nå gården sammen med sin danske kone Liselotte. Han har en stil som klarer å oppnå elegante tilgjengelige viner uten å ofre autentisitet eller lagringsevne.

Gården har vokst i både omfang og kvalitet og  tilbyr viner fra Cote de Nuits-Village, Nuits-Saint-Georges, Chamboll- Musigny og Saint-Aubin.

På besøk hos Gachot-Monot våren 2023. Roar, Liselotte, Sidsel og Beate.

 

ITALIA, Piemonte

Cascina Montagnola er en familieeid vingård sør-øst i Piemonte i Italia. Donatella Giannotti eier og driver gården etter at mannen Bruno døde i 2020 av Covid-19.

Hun har hjelp av b.a. Giovanni og Joseph til å lage utmerkede hvite og røde viner. Med de lokale og historiske hvite druesortene Corteze og Timorasso lager de karakteristiske hvitviner. Særlig Timorasso druen har økt i popularitet de senere årene, og Donatella har tatt konsekvensen av dette og byttet ut andre sorter med Timorasso.  De røde er også spennende og får meget god omtale i Italias «vinbibel» Gambero Rosso».

Du finner mye mer her på deres hjemmeside: www.cascinamontagnola.com

Her er de fleste av Cascina Montagnolas viner. Motivene på etikkene er fra anerkjent lokal kunstner.

På besøk hos Cascina Montagnola. Donatella og mannen Bruno som døde av Ciovid-19.

 

Fratelli Revello drives nå av Enzo Revello sammen med sin familien.  De produserer hovedsakelig barolo, barbera og dolcetto viner i La Morra i Piemonte. Nabogården er Renoto Ratti, som fikk mye av æren for at kvaliteten på barolo hevet  rundt 1960, og vinen igjen kom på kartet. Barolo fikk en videre opptur i begynnelsen av 1980 årene, takket være bl.a. modernist og «vinguru» Elio Altare. Han har vært samarbeidspartner og mentor opp gjennom årene. Nå er det flere som mener at de er på høyde med læremesteren.

De driver også med gårdsturisme, og leier ut 4 rom i hyggelige omgivelser.  Mer på hjemmeside: http://www.revellofratelli.com/welcome_eng.lasso

jo

 

ITALIA, Veneto

Vaona er en vingård i Veneto distriktet i Italia som er kjent for bl.a. sine Amarone og Recioto viner. Gården ligger i hjertet av den historiske Valpolicella regionen. Det er nå sønnen Alberto som har overtatt driften etter forfedrene og han kombinerer gamle tradisjoner med ny kunnskap.

De bruker fremdeles de over 100 år gamle «la meticolositá» trehyllene til å tørke druene som blir brukt til de beste Amarone og Recioto vinene. Den naturlige tyngdekraften tas også i bruk slik at overdreven bruk av pumper og andre maskiner unngås og påvirker prosessen minst mulig. Men selvsagt er også moderne teknikker i bruk og deler av kjellerne er renovert i henhold til nye funksjonelle behov.

Hjemmeside: www.vaona.it/en

«La meticolositá», trehyller som familien har brukt i over hundre år til sine beste viner.

 

ITALIA, Emilia-Romagna

Cantine Fratelli Bonelli ble grunnlagt av Anacleto Bonelli midt på 1940 tallet. Nå er det 3. generasjon med Elena i spissen som regjerer på vingården. Gården ligger i vindistriktet Emilia-Romagna, som grenser til de mer kjente områdene Piemonte og Veneto.

Hun holder tradisjonelle metoder i hevd, og økologisk tanker ligger til grunn for driften. Det forhindrer ikke at ny teknologi også er tatt i bruk for å produsere best mulig røde, hvite og musserende viner.

Blant annet produserer Bonelli vin med de lokale historiske druene Ortrugo og Malvasia di Candida, som bekrefter tradisjonen. Den spennende perlende rødvinen Gutturnio Vino Frizzante bekrefter nysgjerrighet og utvikling.

For mer info:  http://www.cantinebonelli.it/en/

Vincompaniet tester Bonellis viner på VinItaly 2018

 

ITALIA, Toscana

Podere Salicutti ligger i nærheten av Montalcino, omtrent en og en halv times kjøretur fra Firenze. Gården består av elleve hektar land, og av disse er fire hektar vinmarker, en hektar olivenlund og omtrent tre hektar skog. I hjertet av eiendommen ligger det opprinnelige restaurerte gårdshuset. En ny tilknyttet bygning i samme stil ble reist i 1999.

Eichbauer-familien overtok for få år siden gården fra den forrige eieren Francesco Leanza. som produserte og lanserte de første godkjente økologiske vinene fra Montalchino, da han allerede i 1996 lanserte sine Rosso og Brunello fra Podere Salicutti.

Hjemmeside: https://poderesalicutti.it/en/the-estate/

 

Podere Salicutti i nydelige omgivelser.